Nu släpps Peter Halldorfs bok ”Guds Israel?”

2024-01-28

 

I den resedagbok Peter Halldorf skrev under flera besök i Det heliga landet utforskar och reflekterar han över hur det bibliska Israel, den moderna sekulära staten Israel och vad Paulus kallar ”Guds Israel” förhåller sig till varandra. En fråga som inte går att skilja från den till synes ändlösa konflikten mellan israeler och palestinier som under lång tid inte bara delat Israels judiska befolkning, utan också kristenheten. Det sätt på vilket många kategoriskt tagit ställning för det ena eller andra folket, har skapat så starka låsningar att det har blivit svårt att föra öppna och eftertänksamma samtal med respekt för hur mångbottnad frågan är.

Än svårare och mer infekterad har konflikten blivit efter den svarta lördagen, den 7 oktober 2023. En mardröm bortom jämförelse, när alla förhoppningar om en uppriktig dialog mellan de två folken obestämt sköts på framtiden. De skoningslösa pogromerna på israeliska män, kvinnor och barn, och det efterföljande kriget på Gazaremsan med dess omätliga flöde av blod och tårar, har varit en påminnelse om hur Shoah, den nazistiska Förintelsen, aldrig är långt borta i det judiska medvetandet.

Peter Halldorf skriver: ”Det ålägger icke-judar att göra sig mödan att försöka se dessa outhärdliga händelser med judiska ögon. Men lika nödvändigt är att som icke-palestinier lägga örat till de förtvivlade rop som stiger från de många palestinier, kristna såväl som muslimer, som inte önskar något annat än att leva i fred med sina judiska grannar men i åratal fått genomlida förnedring och marginalisering. För den som inte gör skillnad på människor borde detta dubbla bemödande vara en självklarhet.”

Peter Halldorf liknar sin bok vid vad rabbinerna kallar en midrash. En litterär form där olika röster och texter för ett öppet, fördomsfritt samtal, och förhåller sig till Bibelns böcker som texter som kan ha flera, ibland motstridiga, tolkningar.

Boken, som är utgiven på Libris förlag, släpps den 1 februari men kan redan nu förebeställas från Silentium skrifter med signering av författaren: https://www.silentiumskrifter.se/product/peter-halldorf-guds-israel-i-profeternas-spar-genom-omstritt-land/